Thursday, October 6, 2011

Kari Berapi Penang Baik Punya




Bahan-bahannya

bahan a) 10 biji bawang putih dan 3 inci halia - dikisar.

bahan b) 1 biji bwang bsar, dihiris2. 4 tangkai daun kari, 1 batang kayu manis, 3 kuntum bunga lawang

bahan c) 2 biji tomato, 2 btg serai diketuk dan 2 helai daun pandan

bahan d) 8 sb serbuk kari ayam baba's dicampur dgn 1/2 sk srbuk kunyit dan campur plak dengan serbuk cili kering (byknya ikut yg hangpa suka serbuk cili ni. lagi pedas, lagi best) dan gaulkan sebati dgn air. air jgn banyak sgt.

ubi kentang - ikut suka byk mana
3/4 santan

bahan e) serbuk lada hitam, serbuk lada putih, serbuk ketumbar, serbuk jintan manis. kuantiti, ikut suka

garam secukup rasa


Cara-cara


tumis bahan a) sehingga naik bau kemudian masukkan bahan b) dan bahan c). Tumis hingga daun kari agak garing.

masukkan ayam dan ubi kentang. Tutup periuk. masa menumis ayam ni mesti hangpa akan mula terbau aroma wangian masakan ni. hmmm....pasti memikat. ni la ramuan rahsia. sebab tumis dengan serai dan pandan. tumis lebih kurang 3 minit. pastikan hangpa masak dgn api perlahan..

masukkan sedikit air, dan tutup periuk semula. biarkan lebih kurang 5 minit atau sehingga air aroma ayam tu keluar.

tambah air mengikut kuantiti kuah yg hangpa suka. tutup periuk dan biarkan air mendidih.

bila air kuah dah mendidih, baru la masukkan bahan d) masukkan bahan e). masak sehingga ramuan rempah ni masak dan sebati. ingat selalu tutup periuk dan masak dgn api perlahan. kalau nak dapatkan rasa yg lazat. jd kena ikut petua la ni.

bila kuah kari dan ayam dah masak dan empuk, barulah masukkan santan dan garam. kemudian biarkan kuah ni mendidih dan semua ramuan ni cukup masak dan sebati, dan bolehlah dihidangkan.

kari ayam ni memang rancak dimakan panas-panas dengan ayam goreng berempah.apa-apa pun selamat mencuba. wallahua'lam.

No comments:

Post a Comment